Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ΠΑΕΙ

 Στο πλαίσιο των εργαστηρίων δεξιοτήτων πραγματοποίησαμε το πρόγραμμα "ΤΟ ΠΑΠΑΚΙ ΠΑΕΙ"

Tο συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί από το ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ. Είναι ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας και αυτομέριμνας με στόχο την ενίσχυση των γνώσεων των παιδιών σε περίπτωση που βρεθούν σε συνθήκες εξαφάνισης μη προσδιοριζόμενης αλλιώς, δηλαδή σε συνθήκες που χάνουν τον προσανατολισμό τους ή για κάποιο λόγο δεν βρίσκονται κοντά στο άτομο που ασκεί την επιμέλειά τους. Συνοπτικά, τα παιδιά να έχουν επίγνωση των κινδύνων και να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Εμείς εμπλουτίσαμε το πρόγραμμα και με δικές μας δραστηριότητες για να είναι πιο κατανοητό και ενδιαφέρον για τα παιδιά.

Ξεκινήσαμε με μια διερεύνηση των σχετικών γνώσεων των παιδιών με ένα ατομικό ερωτηματολόγιο. Τα αποτελέσματα μας έδειξαν ότι:

  •  τα περισσότερα παιδιά έχουν επίγνωση του κινδύνου να "χαθούν" αν και λίγα μας είπαν ότι τους έχει συμβεί.
  • Ελάχιστα γνώριζαν τι πρέπει να κάνουν αν χαθούν.
  • Στην ερώτηση από ποιον θα ζήταγες βοήθεια, η φιγούρα του αστυνομικού ήταν (σωστά) στις απαντήσεις πολλών παιδιών. Aλλά πολλά επίσης ήταν τα παιδιά που διάλεξαν ως άτομο να εμπιστευτούν μια άγνωστη κυρία (λανθασμένα) που θα τους έλεγε πως γνωρίζει που είναι οι γονείς τους. 
  • Ελάχιστα παιδιά γνώριζαν την διεύθυνση του σπιτιού τους.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την κατασκευή μιας κούκλας βοηθού που θα χρησιμοποιούσαν τα παιδιά για να βοηθήσουν το παπάκι τον Πάκο να βρει τη μαμά του.




Στη συνέχεια διαβάσαμε το παραμύθι: ¨ο δρόμος για το σπίτι" που βοηθάει τα παιδιά να κατανοήσουν βασικά μηνύματα σε περίπτωση που κάποιο παιδί, όπως αυτό της ιστορίας, χαθεί. Στη συνέχεια τα παιδιά ζωγράφισαν την ιστορία, 







αλλά και την δραματοποίησαν με φιγούρες playmobil ή παίζοντας θέατρο.











Στη συνέχεια παίξαμε με τις κάρτες όπου κάθε παιδί δημιουργεί μια δικιά του ιστορία. 
Η δραστηριότητα ενισχύει  με την βοήθεια της οπτικοποίησης, την αναγνώριση συναισθημάτων (χαρά, λύπη, φόβος), την λογική σύνδεση των πληροφοριών , την δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων αλλά και την φαντασία.



Η επόμενη δραστηριότητα μας ήταν το κουκλοθέατρο "το παπάκι πάει" όπου ο ήρωας Πάκο χάνει τη μαμά του στο σουπερμάρκετ και τα παιδιά, με την κούκλα βοηθό, βοηθάνε τον Πάκο να τη βρει χρησιμοποιώντας τις γνώσεις που έχουν αποκτήσει έως τώρα.



Τέλος έγινε η αξιολόγηση του τι έμαθαν τα παιδιά με ερωτήσεις ¨τι θα έκανες αν".
Τα παιδιά καλούνται να δώσουν απαντήσεις σε υποθετικά σενάρια.
Ακόμα τα παιδιά συμπλήρωσαν φύλλα αξιολόγησης όπου καλούνται να αναγνωρίσουν τον αριθμό της αστυνομίας (100) και του Χαμόγελου του Παιδιού (116000) αλλά και να επιλέξουν την εικόνα με τη σωστή απάντηση σε σχετικά ερωτήματα.


Τα βασικά μηνύματα-συμβουλές του προγράμματος:
  • Βεβαιωθείτε ότι θυμάστε το τηλέφωνο και την διεύθυνσή σας
  • Βρείτε ένα σημείο με τη μαμά και το μπαμπά και αν τους χάσετε, θα τους περιμένετε εκεί
  • Εάν δεν μπορείτε να το βρείτε μείνετε σταθεροί στη θέση σας
  • Πείτε ΟΧΙ αν κάποιος που δεν γνωρίζετε σας κάνει να αισθάνεστε φόβο, άβολα, σύγχυση ή προσφερθεί να σας πάει κάπου με το αυτοκίνητο.
  • Γρήγορα φύγετε μακριά και φωνάξτε: "Αυτό το άτομο δεν είναι η μητέρα / πατέρας / κηδεμόνας μου" εάν κάποιος προσπαθήσει να σας πάρει κάπου ή σας ακολουθεί. 

Και επειδή τα πιο πολλά παδιά σύμφωνα με το αρχικό ερωτηματολόγιο δεν γνώριζαν την διεύθυνσή τους φτιάξαμε ένα φύλλο εργασίας που δώσαμε στα παιδιά να συμπληρώσουν στο σπίτι  με τους γονείς τους για να μάθουν τη διεύθυνσή τους.




Για να μπορούν τα παιδιά να δείξουν τι έμαθαν στους γονείς τους έμαθαν τα ποιηματάκια που προτείνει το πρόγραμμα ως απαντήσεις σε σχετικά ερωτήματα.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου