Δευτέρα 6 Απριλίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 18-Η ΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΛΑΖΑΡΟΥ, ΛΑΖΑΡΑΚΙΑ


Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Αν ήμασταν στο σχολείο θα ήταν η τελευταία μας εβδομάδα πριν κλείσουμε για τις διακοπές του Πάσχα. Η τάξη μας θα είχε φορέσει τα πασχαλινά της και λαμπριάτικες μυρωδιές θα είχαν απλωθεί σε όλες τις αίθουσες. Ας μεταφέρουμε λοιπόν όλες αυτές τις εικόνες και τις μυρωδιές στα σπίτια μας. Και τελικά ίσως ζήσουμε πιο έντονα όλη αυτήν την περίοδο που προηγείται της Ανάστασης, αφού θα «μείνουμε όλοι σπίτι» και θα μπορέσουμε να κάνουμε όλα αυτά που τα προηγούμενα χρόνια δεν προλαβαίναμε!
Παιδιά για τρέξτε να δείτε την Κυρά Σαρακοστή. Πόσα πόδια της έμειναν; 2; Τι καθόμαστε τότε; Πλησιάζει το Πάσχα!
Η Χελώνα η Κοκόνα έχει κάτι να σας πει. Δείτε την και ακούστε την:



https://drive.google.com/file/d/144LVbxJb2X3jfaUmIu8hAyYM3KjA8VCD/view?usp=sharing






 Ακούσατε την ιστορία της Χελώνας της Κοκόνας για το Λάζαρο;
Μπορείτε να δείτε την ιστορία του Λάζαρου εδώ:


ή να διαβάσετε τον βίο του Αγίου εδώ:









Ένα έθιμο από παλιά για την ημέρα του Λαζάρου είναι τα λαζαράκια.
Το Σάββατο του Λαζάρου οι γυναίκες  έφτιαχναν  μικρά γλυκά ψωμάκια σε σχήμα ανθρώπου. Συμβόλιζαν την ανάσταση του και τα έδιναν στα παιδιά που έψελναν τα κάλαντα του Λαζάρου. Είναι νηστίσιμα, ελαφρώς γλυκά και πολύ διασκεδαστικά για τα παιδιά...

«Λάζαρο αν δεν πλάσεις, ψωμί δεν θα χορτάσεις» έλεγαν.
 Πάρτε λοιπόν κι εσείς μολύβι και χαρτί για να γράψετε την συνταγή, λεκάνες και ταψιά για να ζυμώσετε και όλη σας τη φαντασία για να στολίσετε τα Λαζαράκια σας!


Μια συνταγή είναι ο καλύτερος τρόπος για να μετρήσουμε, να ζυγίσουμε, και να υπολογίσουμε! Με άλλα λόγια, μαθηματικά στην κουζίνα!








Και αν έχετε λίγη όρεξη ακόμα μπορείτε να φτιάξετε και το ομοίωμα του Λαζάρου με μια κουτάλα, λίγο βαμβάκι, ξερά λουλούδια και ένα λευκό πανί. Το έθιμο λέει, πως το Σάββατο του Λαζάρου τα παιδιά έβγαιναν στη γειτονιά με ένα καλάθι και έναν χειροποίητο Λάζαρο και τραγουδούσαν τα κάλαντα του Λαζάρου. Μέσα στο καλάθι μάζευαν αυγά που τους έδιναν οι νοικοκυρές των σπιτιών για να τα βάψουν κόκκινα την Μεγάλη Πέμπτη.








Μπορείτε να ακούσετε τα κάλαντα του Λαζάρου:


https://www.youtube.com/watch?v=00QQrBLo2DU



Και ένα παιχνίδι λέξεων.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου