Πέμπτη 9 Απριλίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 21-ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΙ ΘΡΥΛΟΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ


Αγαπητοί γονείς
Πλησιάζει το Πάσχα! Μερικές φορές στις απορίες των παιδιών δεν έχουμε έτοιμες απαντήσεις! Και αν οι απορίες τους είναι πασχαλινές;
Ίσως σε αυτό σας βοηθήσουν τα παρακάτω:
Γιατί το Πάσχα βάφουμε κόκκινα τα αυγά και τα τσουγκρίζουμε;



Τα αβγά είναι το σύμβολο της δημιουργίας και της γέννησης. Σύμφωνα με τη χριστιανική παράδοση τα βάφουμε κόκκινα, γιατί το χρώμα αυτό συμβολίζει τη σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Έτσι για μερικούς συμβολίζει το αίμα του Χριστού και για άλλους τη χαρά της Ανάστασης.
Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών συμβολίζει τη γέννηση. Όπως σπάει το τσόφλι και βγαίνει μία νέα ύπαρξη στο φως, έτσι για τους χριστιανούς συμβολίζει την Ανάσταση του Χριστού.


Γιατί το Πάσχα φτιάχνουμε Λαμπροκουλούρα;




Η Λαμπροκουλούρα ή το Λαμπρόψωμο είναι το πασχαλινό ψωμί με ένα ή περισσότερα κόκκινα αβγά στο πάνω μέρος του. Το ψωμί αυτό είναι συμβολικό, γιατί αντιπροσωπεύει την Ανάσταση του Χριστού, καθώς το αλεύρι ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε ψωμί.

Γιατί την Πασχαλίτσα την λένε Πασχαλίτσα;



Πήρε το όνομά της πιθανόν, γιατί εμφανίζεται εκεί γύρω στο Πάσχα. Σε κάποια μέρη η θέα μιας πασχαλίτσα είναι είτε μια πρόσκληση για να κάνει κάποιος μια ευχή ή ένα σημάδι ότι μια ευχή σύντομα θα εκπληρωθεί.

Όμως υπάρχουν κάποιοι πασχαλινοί θρύλοι για τα κόκκινα αυγά οι οποίοι είναι ιδιαίτερα αγαπητοί στα παιδιά:





Γιατί ο κοκκινολαίμης έχει κόκκινο λαιμό και γιατί η παπαρούνα είναι κόκκινη;





Στη συνέχεια έχουμε δυο βιβλιοπροτάσεις για τις επόμενες μέρες. Σας προτείνουμε αρχικά ένα πασχαλινό παραμύθι, που ο ήρωάς του καλείται να προσαρμοστεί σε μια νέα κατάσταση και να περάσει τις διακοπές του Πάσχα διαφορετικά από τις άλλες χρονιές. Θα τα καταφέρει; Επίσης ένα κόκκινο αβγό έχει κάποια προβληματάκια. Θα λυθούν λέτε;


  1. Το Πάσχα του Πασχάλη της Μαρίας Ανδρικοπούλου






  1. Το ραγισμένο κόκκινο αβγό του Λούκα Παναγή





 Επειδή μένουμε σπίτι δεν σημαίνει ότι η φύση έξω δεν συνεχίζει τα θαύματά της. Ακολουθώντας την ηρωίδα πασχαλίτσα αυτής της ταινίας μικρού μήκους κάντε μια βόλτα στη φύση με τα παιδιά! Δεν χρειάζεστε άδεια μετακίνησης!!




  Minuscule - The Wing Case




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου