Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 11-Ο ΦΕΓΓΑΡΟΣΚΕΠΑΣΤΗΣ


Η ανάγνωση ενός παραμυθιού είναι πάνω από όλα απόλαυση, όμως όπως γνωρίζουμε βοηθά και στην συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού. Και με αυτό το στόχο κατά νου, σας προτείνουμε το παραμύθι «Ο φεγγαροσκεπαστής».
Μέσα σε αυτή την κατάσταση που όλοι βιώνουμε, επιλέξαμε το συγκεκριμένο παραμύθι, γιατί σε αυτό τα παιδιά ίσως αναγνωρίσουν και τα δικά τους συναισθήματα μέσα από σε αυτά των ηρώων. Ακόμα τονίζεται πόσο σημαντική είναι η ατομική προσπάθεια αλλά για το κοινό καλό, πόσο αποτελεσματική είναι η συλλογική προσπάθεια. Επίσης λυτρωτικά περνά και το μήνυμα πως για κάθε πρόβλημα, παρόλο που στην πορεία υπάρχουν πολλά εμπόδια και αποτυχημένες προσπάθειες, υπάρχει λύση.
Ακούστε λοιπόν μαζί με το παιδί το παραμύθι, χωρίς να το αναλύετε την πρώτη φορά. Απλά απολαύστε το (εκτός και αν έχει απορίες).

Αποτέλεσμα εικόνας για ο φεγγαροσκεπαστής

1.Την επόμενη ή κάποια από τις επόμενες φορές, που θα το ακούσετε με το παιδί και στο σημείο της ακρόασης που ταιριάζει, μπορείτε να ρωτήσετε:
  • Γιατί λέει στο παραμύθι ότι η δουλειά του φεγγαροσκεπαστή είναι σπουδαία;
  • Εσύ έχεις κάποια άλλη ιδέα;
  • Γνωρίζεις άλλες τέτοιες σπουδαίες δουλειές; ( Θα μπορούσατε να κάνετε αναφορά στους γιατρούς )
  • Πώς αισθάνεται ο Ναπολέων;( Μοναξιά, κούραση, αλλά και ικανοποίηση)
  • Πώς αισθάνεται ο Τιμολέων που πήρε το δίπλωμά του; (Χαρά, ικανοποίηση, περηφάνια)
  • Πώς αισθάνεται ο Τιμολέων που θα γίνει φεγγαροσκεπαστής; (Ενθουσιασμό)
  • Πώς αισθάνεται ο Τιμολέων όταν χάνει την καραμέλα; (Απογοήτευση, λύπη)
  • Έχει ένα πρόβλημα τι κάνει; (Μοιράζεται το πρόβλημά του και αναζητά βοήθεια)
  • Το πρόβλημα είναι μόνο δικό του ή αφορά όλους τους ανθρώπους;
  • Πώς βοηθά ο καθένας ; ( Ο καθένας, ανάλογα με το ποιος είναι και ποια είναι η δουλειά του, κάνει ότι μπορεί )
  • Τελικά όμως τι χρειάζεται; Να ενώσουν τη δύναμή τους όλοι ΜΑΖΙ..
2.Αυτό που θα θέλαμε από εσάς είναι να συζητήσετε με το παιδί σας, αν έχει κάποια άλλη ιδέα για το πώς θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημά τους οι ήρωες. Στη συνέχεια θα θέλαμε να ζωγραφίσει αυτή την ιδέα τους. Θα ήταν ωραίο να μας στείλετε τη ζωγραφιά με κάποια επεξήγηση από εσάς (στο mail του σχολείου ή στο viber στον αριθμό που σας ενημερώσαμε πρόσφατα). Θα συγκεντρώσουμε όλες τις ζωγραφιές και θα φτιάξουμε μια κοινή ομαδική ηλεκτρονική εργασία, που θα αναρτήσουμε.
3.Επίσης θα θέλαμε να ζωγραφίσουν τα παιδιά τον εαυτό τους και να μας στείλετε και αυτή τη ζωγραφιά. Έτσι θα κάνουμε κάτι όλοι μαζί …σε μεγαλύτερη του ενός μέτρου απόσταση.

 4.Προκαταβολικά για τις ωραίες ζωγραφιές που θα λάβουμε, σας στέλνουμε και ένα παιχνίδι που φτιάξαμε. Είναι ένα παιχνίδι που επικεντρώνεται στα βασικά στοιχεία του παραμυθιού. Στην αρχή θα χρειαστούν τη βοήθειά σας





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου