Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 14-ΑΝΟΙΞΗ

Καλημέρα σε όλους!
Μια "γεύση" από την Άνοιξη
στην αυλή του σχολείου μας
Έξω μύρισε άνοιξη, εμείς δυστυχώς μπορούμε να την απολαύσουμε μόνο από τα μπαλκόνια μας, μένουμε μέσα όμως και αξιοποιούμε τον χρόνο που έχουμε με την οικογένειά μας όσο καλύτερα μπορούμε!


Στο σχολείο μας αυτό το διάστημα θα ασχολούμασταν με την εποχή που διανύουμε, έτσι μπορείτε και εσείς να κάνετε διάφορες δράσεις με τα παιδιά σας.






Ρωτήστε τα παιδιά τι εποχή έχουμε καθώς και ποιοι μήνες ανήκουν σε αυτή.
Γράψτε τους μήνες με πεζά και κεφαλαία γράμματα (ΑΠΡΙΛΙΟΣ – Απρίλιος )
Μετρήστε τα γράμματα του κάθε μήνα και μετά τις συλλαβές τους ( Α-πρί-λι-ος,τα παιδιά ξέρουν... με παλαμάκια)
Ταξινομήστε τους μήνες από το μεγαλύτερο στο μικρότερο και ανάποδα ανάλογα με τον αριθμό
των γραμμάτων τους.

Παίξτε παιχνίδι με αφορμή τα γράμματα που έχουν οι μήνες, ένα παιχνίδι που μπορεί να παίξει
όλη η οικογένεια.
Θα χρειαστείτε ένα σύστημα ήχου, ένα μπαλάκι και καλή διάθεση!
Όσο παίζει το αγαπημένο σας τραγούδι-μουσικό κομμάτι το μπαλάκι γυρίζει από τον έναν στον άλλο.Μόλις σταματήσει η μουσική αυτός που κρατάει στα χέρια του το μπαλάκι πρέπει να πει μια λέξη που να ξεκινάει από το Α πχ που υπάρχει και στους τρεις μήνες. Πριν ξεκινήσετε το παιχνίδι πρέπει να έχετε καθορίσει με ποιο γράμμα-φθόγγο θα παίξετε. Χρησιμοποιείτε τον ήχο του κάθε φθόγγου-γράμματος όχι το όνομά του (λέμε Α και όχι Άλφα)
Συνεχίστε αρκετούς γύρους με το ίδιο γράμμα μέχρι να προχωρήσετε στο επόμενο. Μπορείτε αν θέλετε  να ρυθμίσετε και ένα σύστημα με πόντους ,ούτως ώστε να προκύπτει νικητής.

Άλλες εργασίες που μπορείτε να δουλέψετε με τα παιδιά σας για τα γράμματα:
Θα χρειαστείτε έντυπο υλικό (εφημερίδες , περιοδικά) και τα παραμύθια των παιδιών.
Ζητήστε από τα παιδιά να ψάξουν στα αγαπημένα τους παραμύθια λέξεις που να ξεκινούν από το γράμμα-φθόγγο που θέλετε να ασχοληθείτε και να τις αντιγράψουν σε ένα χαρτί. Στη συνέχεια να κόψουν και να κολλήσουν στο ίδιο χαρτί από τις εφημερίδες και τα περιοδικά λέξεις από το ίδιο γράμμα. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να φτιάξετε το βιβλίο της αλφάβητου.

Και επειδή η άνοιξη έχει πολλά χρώματα καθώς όλη η φύση ανθίζει πείτε στους μικρούς σας καλλιτέχνες να τα «φέρουν» και στο χώρο σας. Κατασκευάστε μαζί με τα παιδιά ανοιξιάτικες εικόνες με μαρκαδόρους, ξυλομπογιές ,τέμπερες καθώς και με ανακυκλώσιμα υλικά όπως καπάκια, καλαμάκια, ρολά τουαλέτας κ.α.
Ιδέες για κατασκευές μπορείτε να πάρετε από τις παρακάτω εικόνες:















Βάλτε πολλή φαντασία και το αποτέλεσμα θα είναι υπέροχο!
Περιμένουμε τις όμορφες δημιουργίες σας!










Σήμερα , τελευταία μέρα του Μάρτη,μην ξεχάσετε να βγάλετε τα μαρτάκια όσοι τα φοράτε ακόμα και να τα κρεμάσετε σε κάποιο δέντρο ή φυτό (έστω στο μπαλκόνι σας) για να το βρουν τα χελιδόνια να το βάλουν στη φωλιά τους.








Το έθιμο λέει να κάνεις και μια ευχή και αν το  βρει κάποιο χελιδόνι τότε η ευχή στου θα πραγματοποιηθεί. Πάντως τα χελιδόνια έχουν έρθει. Η φύση δεν σταματά.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου