Τρίτη 5 Μαΐου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 31-ΑΝΤΙΓΡΑΦΩ ΣΧΗΜΑΤΑ


Καλημέρα σε όλους!
 Σήμερα ο μήνας έχει 5 κι εμείς θα κάνουμε  δραστηριότητες-παιχνίδια μαθηματικών.
Ας ξεκινήσουμε την πρώτη μας δραστηριότητα σχηματίζοντας όρθιες (κάθετες), ξαπλωμένες (οριζόντιες) και πλάγιες (διαγώνιες) γραμμές.



 Πριν όμως περάσετε στο χαρτί μπορείτε να παίξετε το παιχνίδι με τι γραμμές, με το σώμα σας. Τα παιδιά ξέρουν πολύ καλά να μιμηθούν μια όρθια, μια ξαπλωμένη και μια πλάγια γραμμή. Ξεκινήστε λοιπόν να λέτε στα παιδιά αυτούς τους όρους και τα παιδιά να παίρνουν την αντίστοιχη στάση. Μπορείτε σε ένα δεύτερο επίπεδο να χρησιμοποιείτε και τους μαθηματικούς όρους κάθετα, οριζόντια και διαγώνια. Έπειτα τα παιδιά μπορούν να σχεδιάσουν τα παρακάτω σχέδια είτε παρατηρώντας και αντιγράφοντας τις εικόνες που βρίσκονται στο αριστερό πλαίσιο, είτε ακολουθώντας οδηγίες που θα τους δίνετε εσείς. Αν μάλιστα τυχαίνει να έχετε στο σπίτι σας και κιμωλίες μπορείτε να σχηματίσετε αυτά τα σχέδια ακολουθώντας την ίδια τακτική και στην αυλή, στο μπαλκόνι  ή την πιλοτή σας.


Περνάμε στην επόμενη δραστηριότητα. Ξυλάκια για τα αφτιά (μπατονέτες) πρέπει να έχετε όλοι στο σπίτι σας. Παιδιά, ξεκινήστε να βάφετε την κάθε πλευρά με διαφορετικό χρώμα είτε με μαρκαδόρους, είτε ακόμα πιο εύκολα με νερομπογιές. Εσείς γονείς θα χρειαστεί να βοηθήσετε λίγο! Σε ένα λευκό χαρτί σχεδιάστε χρωματιστά κυκλάκια ,αφού πρώτα παρατηρήσετε τα χρώματα που θα έχουν βάλει στις μπατονέτες τα παιδιά, ώστε να μπορούν να αντιστοιχίσουν τις μπατονέτες τους στα αντίστοιχα ζεύγη χρωμάτων. Για να δούμε τι σχέδιο θα βγει στον καθένα. Σίγουρα πάντως θα έχει πολλές κάθετες, οριζόντιες και διαγώνιες γραμμές…



Σημείωση: Τα φύλλα εργασίας, αν δεν έχετε δυνατότητα εκτύπωσης, μπορείτε να τα σχεδιάσετε μόνοι σας και να φτιάξετε πολλά σχέδια, ευκολότερα και δυσκολότερα, αλλά μπορείτε και αφού τα αποθηκεύσετε στον υπολογιστή ή και στο κινητό τηλέφωνο να κάνετε επεξεργασία εικόνας (edit) και να τα δουλέψετε επιτόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου