Πέμπτη 28 Μαΐου 2020

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ 45-ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ


ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΠΟΥ ΕΔΙΝΕ



 «Μια φορά κι έναν καιρό ήταν μια μηλιά… κι αγαπούσε ένα αγοράκι». Έτσι αρχίζει το τρυφερό αυτό  παραμύθι με μηνύματα για την φιλία, την  προσφορά και τη γενναιοδωρία. Κάθε μέρα το αγόρι πήγαινε στη μηλιά κι έτρωγε τα μήλα της, έκανε κούνια απ’ τα κλαδιά της, σκαρφάλωνε στον κορμό της… κι η μηλιά ήταν ευτυχισμένη. Μα όσο το αγόρι μεγάλωνε, τόσο περισσότερα ζητούσε απ’ το δέντρο και το δέντρο έδινε.
·         Έχετε τις  επιλογές:
Να διαβάσετε το παραμύθι πατώντας τον πιο κάτω σύνδεσμο:



Να ακούσετε το παραμύθι χωρίς να βλέπετε τις εικόνες:



Να ακούσετε την αφήγηση βλέποντας τις εικόνες:



·         Μπορείτε τώρα να συζητήσετε:

Ποιον τρόπο από τους τρεις παραπάνω προτιμάτε για να ακούσετε-δείτε την ιστορία.

Για ποιο λόγο.
Ποιοι είναι οι ήρωες του βιβλίου.
Πως εκφράζει την αγάπη της η μηλιά στο αγόρι.
Τι δίνει το αγόρι στη μηλιά.
Πώς νιώθετε για τη μηλιά.
Πώς νιώθετε για το αγόρι.
Αν ήσασταν κάποιος από τους ήρωες ποιος θα ήσασταν και γιατί.
Όταν προσφέρετε κάτι σε κάποιον που αγαπάτε πως νιώθετε.
Τι παρατηρείτε στις εικόνες του βιβλίου(στην εικονογράφηση).
( Είναι απλές ζωγραφιές, χωρίς χρώμα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες)

·         Τώρα μπορείτε να αναφέρετε πως κάποια ιστορία που κάποιος σκέφτηκε και την έκανε βιβλίο, μπορεί για κάποιον άλλο να αποτελέσει πηγή έμπνευσης και  να την παρουσιάσει με έναν άλλο τρόπο.

Για παράδειγμα κάποιος σκέφτηκε να δημιουργήσει ένα βιντεάκι στο οποίο οι ήρωες και ο σκηνικός χώρος είναι φτιαγμένα  με πλαστελίνη:



Κάποιος άλλος έφτιαξε την ιστορία σε κινούμενα σχέδια



·         Εμείς εμπνευστήκαμε από την όμορφη αυτή ιστορία και από μια ιδέα «Το κουτί της αφήγησης» (που βρήκαμε στον  σύνδεσμο https://plastelini.xyz/) και δημιουργήσαμε το δικό μας κουτί αφήγησης. Είναι ένα διαφορετικός και διαδραστικός τρόπος αφήγησης μιας ιστορίας. Ένα κουτί που μεταμορφώνεται και ζωντανεύει. Εκεί  οι χαρακτήρες των αγαπημένων μας παραμυθιών μιλούν.




Μπορείτε και εσείς να το φτιάξετε ένα κουτί αφήγησης. Ο τρόπος για να κατασκευάσετε είναι απλός. Τα υλικά που χρειάζεστε είναι: κουτί παπουτσιών, χαρτοκόπτη, χάρακας, ψαλίδι,  καλαμάκια, χαρτιά και χρώματα, χαρτόνια και ότι άλλο εσείς φανταστείτε.


1.       Στην μία μακρόστενη πλευρά του κουτιού παπουτσιών κόβουμε με τον χαρτοκόπτη 2-3 λωρίδες.
Μπορείτε και εσείς να το φτιάξετε ένα κουτί αφήγησης. Ο τρόπος για να κατασκευάσετε είναι απλός. Τα υλικά που χρειάζεστε είναι: κουτί παπουτσιών, χαρτοκόπτη, χάρακας, ψαλίδι,  καλαμάκια, χαρτιά και χρώματα, χαρτόνια και ότι άλλο εσείς φανταστείτε.

1.       Στην μία μακρόστενη πλευρά του κουτιού παπουτσιών κόβουμε με τον χαρτοκόπτη 2-3 λωρίδες



1.       Στη συνέχεια φτιάχνουμε το σκηνικό της ιστορίας μας. Το δικό μας σκηνικό είναι λιτό γιατί επηρεαστήκαμε από την εικονογράφηση του βιβλίου( Δεν κολλάμε με κόλλα το σκηνικό μας, γιατί θα χρειαστεί να το αλλάξουμε για άλλη  ιστορία. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε χαρτοταινία.)  
2.       Σχεδιάζουμε και ζωγραφίζουμε ή φτιάχνουμε  με χαρτοκοπτική ή με πλαστελίνη τους ήρωες της ιστορίας μας και το συρράπτουμε σε ένα καλαμάκι. Στις φωτογραφίες μπορείτε να δείτε πως βγαίνουν και κινούνται στη σκηνή. Μπορείτε πίσω από τη μηλιά με τα μήλα να βάλετε τη μηλιά χωρίς μήλα, την μηλιά μόνο με τα κλαδιά, τον κορμό κλπ έτσι ώστε κάθε φορά που θα δίνει κάτι η μηλιά στο αγόρι θα αφαιρείται την ανάλογη χάρτινη κούκλα και θα εμφανίζεται άμεσα η επόμενη. Το ίδιο μπορεί να γίνει και με το αγόρι. Μπορείτε να φτιάξετε και το καλάθι με τα μήλα που το αγόρι πήρε, τα ξύλα, τον κορμό κλπ




Καλή διασκέδαση!!


Περιμένουμε να μας στείλετε τις φωτογραφίες  με τα δικά σας κουτιά αφήγησης ή να μας τα φέρετε στο σχολείο τη Δευτέρα!!?







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου